Zoals u wellicht bekend is keren bepaalde kleuren vaker terug in de mode. Zo voorspellen trendwatchers eens in de zoveel jaar dat de kleur voor dat komend jaar blauw is. Ze hebben het dan vooral over mode en interieur: van jeansblauw tot koningsblauw en alles eromheen; als het maar blauw is. Wat staat u te doen als u deze blauwe golf in uw tuin door wilt trekken?
Ik besloot het boek ‘Blauwe Bloemen’ van Rob Leopold en Rieteke Verel er eens op na te slaan.
Blauw in de tuin is nog best een moeilijk verhaal. Want wanneer is blauw ook echt blauw? Bij de zogeheten blauwe regen is dat zeer misleidend: dat blauw is meestal meer paars of lila. En het blauw van hortensia’s wordt als gevolg van een te basische (hoge zuurtegraad/PH) bodem niet zelden rose. Maar echt blauw bestaat wel degelijk. Bijvoorbeeld het blauw van Lithodora diffusa ‘Heavenly Blue’ en Aconitum henryi ‘Sparks Variety’ is echt blauw. En ook de bloemen van Geranium ‘Johnson Blue’ mogen blauw heten. Weliswaar duurt dat bij laatstgenoemden slechts tot ze na de eerste regenbui tegen de vlakte vallen en bruinzwart worden.
Er is iets magisch met blauwe tuinen. Veel tuinontwerpers, en niet de eerste de beste, hebben zich jarenlang verdiept in blauwe tuinen. Blauw is bijvoorbeeld de favoriete kleur van tuinontwerper Piet Oudolf. Hij ontwierp talloze blauwe tuinen die hij, ondanks dat zijn opdrachtgevers heel tevreden waren, zelf minder geslaagd vond. Conclusie: teveel blauw in een tuin werkt niet. En ook de vermaarde Britse tuinarchitecte Gertrude Jekyll trok dezelfde conclusie: blauwbloeiende gewassen schreeuwen om het gezelschap van planten met andere kleuren. Jekyl gebruikte in haar blauwe tuinen dan ook veel wit en grijs met af en toe wat geel. Gaat u aan de slag met blauw in uw tuin, gebruik dan dus niet teveel blauw. Anders loopt u waarschijnlijk een blauwtje.
Jack van Haperen