Ik keek naar de blauwe regen en werd er moedeloos van. Nachtvorst had al het jonge groen van de metershoge klimplant totaal verwoest. De bloemen hingen als slappe bruine draadjes aan de stelen. Onze tuin is geen bloementuin, is meer een groene tuin met hagen en structuren. Daarom stemt de bloei van de blauwe regen ons altijd vreugdevol in het voorjaar. Wekenlang zie je de knoppen langzaam zwellen om eind april, begin mei, volledig los te gaan en tot bloei te komen. Maar dit jaar niet. Het zag er wekenlang veelbelovend uit maar in één klap ging alles verloren. Wat een deceptie. Als sex zonder orgasme.
Soms vraag ik me dan ook af: bestaat er eigenlijk een tuingod? Die wordt in de mythologie wel vernoemd. Ze heet Pomona en waakt vooral over de vruchtbomen. Ze zou altijd bezig zijn met enten, snoeien en gieten. Ze was met zo veel ijver voor haar tuin bezield dat ze niets wilde weten van de liefde en hield zich verborgen in haar goed afgesloten tuin.
Eén ding is zeker: als Pomona over het wel en wee in tuinen gaat dan laat ze goed verstek gaan dit voorjaar. Ze kan natuurlijk ook gewoon even in de war zijn. Of ze heeft zin om ons, tuinliefhebbers pur sang, eens flink op de kop te zitten en te treiteren. Begin april zette ze de thermostaat hoog zodat het al heel snel riskant werd om nog te verplanten omdat alles voortijdig in het blad stond. Vervolgens gooide ze er eind april de rem op en liet het hard vriezen waardoor al die verse jonge scheuten bevroren. Behalve de blauwe regen waren notenbomen, platanen en fruitbomen het slachtoffer. Dat wordt dure appelmoes volgend jaar. En alsof het allemaal niet genoeg is, treitert Pomona alle Buxusplanten naar de plantenhemel. Waar de Buxusschimmels de planten niet kapot krijgen, stuurt ze de mineermot er op af om ze volledig kaal te laten vreten. Ook laat Pomona gazons verorberen door engerlingen en emelten. De planten die je in je tuin wil hebben, laat ze kapot gaan terwijl het zevenblad en ander ellendig onkruid overal welig mogen tieren. En tot overmaat van ramp laat ze het tegenwoordig in het voorjaar nauwelijks regenen. Of moeten we daar Pluvius, de regengod, op aanspreken?
Jack van Haperen